Een woning kopen

Het kopen van een woning is leuk en spannend! Maar ook ingewikkeld. Er komt veel bij kijken en het gaat om veel geld. U krijgt te maken met zaken als de bouwkundige staat van de woning, financiering en overdracht. En natuurlijk wilt u dat de woning voldoet aan al uw wensen! Wij helpen u deskundig door het aankoopproces. Hieronder geven wij een beeld van wat u kunt verwachten bij het kopen van een woning.

 

Voor het zoeken naar een geschikte woning wordt gestart, helpt de aankoopmakelaar bij het analyseren van de woonwensen. Wanneer de wensen in kaart zijn gebracht en afspraken zijn gemaakt over de makelaarscourtage, geeft de woningzoeker een officiële ‘zoekopdracht’. Als een passende woning vrijkomt, brengt de aankoopmakelaar de woningzoeker daarvan op de hoogte. Soms weet hij ook welke woningen er binnenkort op de markt komen, zodat de woning nog niet op Funda of een andere woningsites is gepubliceerd. 

De volgende stap is de bezichtiging. De makelaar gaat mee om te bekijken of de woning aan alle wensen voldoet. Een woningzoeker kan een ‘roze bril’ ophebben waardoor hij zaken over het hoofd ziet. Ook ‘zenuwen’ spelen bij de bezichtiging een belangrijke rol. De aankoopmakelaar heeft daar geen last van en stelt namens de woningzoeker vragen aan de verkopende partij. Na de bezichtiging zet hij alle voor- en nadelen op een rij en geeft advies over:

  • de waarde van de woning en eventuele aanhorighedenbouwtechnische staat op hoofdlijnen.
  • het wel of niet laten uitvoeren van een bouwkundige keuring.
  • bijkomende kosten als erfpacht, VvE, onroerendzaakbelasting (OZB) en verbouwingskosten.
  • lokale regelgeving als de woningzoeker van plan is een garage, uitbouw of dakkapel te plaatsen.

De derde fase is de onderhandeling. Voordat de onderhandeling wordt gestart maakt de woningzoeker samen met de aankoopmakelaar afspraken over de onderhandelingsstrategie. Als de woning al langere tijd op de markt is, kan het onderste uit de kan worden gehaald. Maar als er veel kapers op de kust zijn, is het onverstandig om een laag bod uit te brengen. Is de verkopende partij bezig met nieuwbouw en kan de woningzoeker nog wel even wachten voor hij intrek neemt in de nieuwe woning? Dan kunnen afspraken over de sleuteloverdracht een belangrijke troef zijn. Een ander aspect is financiering. Wanneer de woningzoeker aantoonbaar over voldoende vermogen beschikt, geeft dat de verkoper extra zekerheid. Dit kan de verkoper overhalen om akkoord te gaan met een lager bod. Welke onderhandelingsstrategie er ook wordt gekozen, de aankoopmakelaar neemt het gehele onderhandelingsproces voor zijn rekening en houdt de woningzoeker in de tussentijd van de voortgang op hoogte.

Wanneer de onderhandelingen zijn afgerond en de verkoper officieel akkoord is gegaan, is de fase van afhandelen begonnen. De woningkoper maakt afspraken met de bank of hypotheekadviseur over een gunstige hypotheek en gaat op zoek naar een notaris om de formele overdrachtsakte en hypotheekakte op te laten stellen. De aankoopmakelaar kan de woningkoper helpen bij het vinden van een geschikte taxateur, notaris en financieel adviseur. Vervolgens helpt de aankoopmakelaar bij:

  • het controleren van de voorlopige koopakte.
  • de voorbereiding van de overdracht (documenten van de notaris).
  • het inspecteren van de woning voor transport. 

Ik wil meer weten