Duijndam Makelaardij
Duijndam Makelaardij

Hoeveel overdrachtsbelasting betaal je in 2024

Hoeveel overdrachtsbelasting betaal je in 2024?

 

Of je nu wilt of niet, voor de aankoop van een huis betaal je vaak overdrachtsbelasting. Dat is een bepaald percentage van de taxatiewaarde van het huis. Dat bedrag moet je bij de aankoop afdragen aan de Belastingdienst. In sommige gevallen ben je als starter vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Ook betaalt niet iedereen evenveel overdrachtsbelasting. Hoe zit dat precies? Hoeveel bedraagt de overdrachtsbelasting in 2024? En wanneer val je onder de vrijstelling?

Hoeveel is de overdrachtsbelasting in 2024?

De overdrachtsbelasting is in 2024 hetzelfde als in 2023. Je betaalt een bepaald percentage van de taxatiewaarde van het huis aan belasting. Wel geldt de vrijstelling van overdrachtsbelasting in 2024 tot een taxatiewaarde dan in 2023. De percentages overdrachtsbelasting zijn in 2024 als volgt:

=         Niet-starters betalen 2% van de taxatiewaarde aan overdrachtsbelasting.

=         Beleggers of mensen die een tweede woning kopen betalen 10,4% overdrachtsbelasting.

=         Starters die aan een aantal voorwaarden voldoen, betalen 0% overdrachtsbelasting voor woningen met een taxatiewaarde tot € 510.000,-.

In 2023 gold de vrijstelling voor starters nog tot een taxatiewaarde van € 440.000,-. Deze grens is dus flink opgeschroefd, waardoor meer starters profiteren van deze vrijstelling.

Wat is overdrachtsbelasting precies?

Overdrachtsbelasting is een type belasting dat iedereen moet betalen voor de aankoop van een bestaande woning. Je betaalt deze belasting automatisch via de notaris bij de sleuteloverdracht voor je nieuwe woning. Overdrachtsbelasting valt onder de kosten koper.

Voor een nieuwbouwwoning hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. Je bent dan zelf de eerste eigenaar, dus er is geen sprake van een “overdracht”. Deze woningen koop je “vrij op naam”, wat betekent dat je geen kosten koper (zoals overdrachtsbelasting) hoeft te betalen.

Wat houdt de vrijstelling van overdrachtsbelasting in?

Starters die aan bepaalde voorwaarden (zoals een maximale taxatiewaarde van de nieuwe woning) voldoen, worden vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Zij hoeven dus geen overdrachtsbelasting te betalen bij de aankoop van een huis. Dat kan een fors bedrag schelen. Bij een woning van € 450.000,-, scheelt die vrijstelling je bijvoorbeeld € 9.000,- aan belasting.

Wanneer kom je in aanmerking voor de vrijstelling van overdrachtsbelasting in 2024?

De vrijstelling van overdrachtsbelasting geldt in 2024 voor starters op de woningmarkt die aan de volgende voorwaarden voldoen:

=         Je bent tussen de 18 en 35 jaar oud op het moment dat je de woning koopt.

=         Je gaat de woning gebruiken om zelf in te wonen (het huis is jouw “hoofdverblijf”).

=         Je hebt nog niet eerder een vrijstelling van de overdrachtsbelasting gekregen.

=         De taxatiewaarde van je woning is maximaal € 510.000,- (die grens geldt in 2024).

Verder moet je voor de vrijstelling deze verklaring invullen om bij de Belastingdienst aan te leveren. Daarmee verklaar je daadwerkelijk recht te hebben op de vrijstelling. Deze verklaring lever je bij de notaris aan en wordt bij je akte van levering gevoegd.

Tip: ook als je van het ene naar het andere koophuis verhuist, kun je soms een vrijstelling van overdrachtsbelasting krijgen. Dat geldt als je deze vrijstelling nog niet eerder hebt gekregen en wel aan de voorwaarden hierboven voldoet.