Duijndam Makelaardij
Duijndam Makelaardij

Belangrijkste veranderingen voor hypotheken 2024

Belangrijkste veranderingen voor hypotheken 2024

NHG-grens verder omhoog

Kocht je in 2023 een woning en wilde je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan mocht de woning maximaal € 405.000 kosten. Dit bedrag wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld en is in 2024 opnieuw omhoog gegaan naar € 435.000.

Wanneer je een woning koopt onder de NHG-grens, kun je ervoor kiezen om een hypotheek af te sluiten met NHG. Je hebt dan meer garantie als je bijvoorbeeld betalingsproblemen krijgt door werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Hiervoor betaal je wel eenmalig kosten van 0,6 procent van het hypotheekbedrag. Een ander voordeel is de rentekorting die hypotheekverstrekkers geven bij hypotheken met NHG. Die bedraagt meestal ongeveer 0,5 procentpunt en kan je honderden euro's per jaar schelen.

Meer hypotheek voor duurzame woning

Duurzaamheid is voor steeds meer huizenkopers een belangrijke factor tijdens de huizenjacht. Sinds 2024 kun je een hogere hypotheek krijgen als je nieuwe woning een goed energielabel heeft. Vanaf een energielabel C of D bedraagt het extra bedrag € 5.000. Heeft jouw nieuwe huis het best mogelijk label (A++++), dan kan jouw maximale hypotheek zelfs € 50.000 hoger uitvallen.  

Ook meer hypotheek bij slecht label

Aan de andere kant is het natuurlijk ook goed als slecht geïsoleerde woningen worden verduurzaamd. Daarom is het ook mogelijk om meer te lenen als je jouw nieuwe huis wilt gaan verduurzamen. Hierbij werkt het net andersom: hoe slechter het energielabel, hoe hoger het extra leenbedrag. Deze extra bedragen zijn wel fors lager. Zo kun je met een energielabel E, F of G maximaal € 20.000 meer lenen. Bij een C of D label € 15.000 en € 10.000 bij labels B tot en met A+++. Voorwaarde is ook dat het extra bedrag volledig wordt besteed aan verduurzamingsmaatregelen. Financier je energiebesparende voorzieningen (afgekort EBV genoemd), dan mag je in 2024 tot 106 procent (in plaats van 100 procent) van de waarde van de woning lenen.                                                                                                                           

Singles kunnen meer lenen

Als alleenstaande is het op dit moment niet makkelijk op de huizenmarkt. Uit onderzoek van De Hypotheker bleek onlangs dat slechts een klein deel van de woningen bereikbaar is voor singles met een modaal inkomen. Sinds 2024 krijgen ze een steuntje in de rug. Alleenstaanden met een jaarinkomen van minimaal € 28.000 kunnen nu meer lenen dan tweeverdieners met een vergelijkbaar inkomen. Hoeveel hoger het extra leenbedrag uitkomt ten opzichte van 2023, verschilt per situatie.

Vrijstelling overdrachtsbelasting omhoog

Een meevaller voor starters: de drempel voor de vrijstelling overdrachtsbelasting (startersvrijstelling) is in 2024 verder omhoog gegaan. Als je in 2024 een woning koopt die minder kost dan € 510.000 hoef je eenmalig en onder voorwaarden geen overdrachtsbelasting te betalen. Vorig jaar was dat bedrag nog € 440.000. Belangrijkste voorwaarden zijn dat je maximaal 35 jaar oud bent en nog niet eerder gebruik hebt gemaakt van de startersvrijstelling.

Belastingvrij schenken helemaal verleden tijd

In 2023 namen we al afscheid van de zogeheten ‘jubelton’. Tot vorig jaar kon je € 100.000 belastingvrij schenken als dit bedrag werd gebruikt voor de aankoop van een woning. Een regeling die vooral werd gebruikt door vermogende ouders om hun kind een schenking te doen. In 2023 werd dit bedrag al fors verlaagd naar € 28.947 en sinds 1 januari 2024 is het helemaal gedaan met schenken voor een huis.

Studieschuld wordt anders bekeken

De studieschuld blijft de gemoederen bezighouden. Zeker nu de rente waarschijnlijk fors wordt verhoogd. Gelukkig is er ook goed nieuws voor (oud-)studenten met een studieschuld. Sinds 1 januari moeten hypotheekverstrekkers anders gaan kijken naar de studielening bij het berekenen van de maximale hypotheek. Voorheen gingen de meeste geldverstekkers nog uit van het oorspronkelijke schuldbedrag, ook als de lening al deels is afgelost.

Sinds 2024 wordt gerekend met het bedrag dat je iedere maand aan DUO betaalt voor het aflossen van je studieschuld. Extra aflossen gaat dus lonen als je een hypotheek aan wilt vragen met een studieschuld.

 

Bron: De Hypotheker